Grattis! Har du bestämt dig för att åka till Antalya lär du inte bli uttråkad, för detta är en exceptionell stad vad gäller utbud av aktiviteter och sevärdheter. Begränsa dig således inte bara till stranden, utan ta tillfället i akt och fyll din vistelse med kultur, historia och typiskt turkiska sysselsättningar.

Skrubba dig ren på hammam

Det går bara inte att vistas i Turkiet och inte gå in på en hammam – ett ångande badhus där du kan skrubbas ren med handske eller bara smutta på en te medans du diskuterar med andra besökare. Att gå in på ett hammam är bland det första besökare gör när de anländer till Antalya, för att förbereda huden för sol och bad eller för att få bort sand och saltvatten efter en dag på stranden. På en hammam utförs en tvättritual av en tvättare/tvätterska som med en speciell handske eller tvättlapp samt ett vitt skum, skrubbar bort döda hudceller i form av en massage. Din hud blir grundligt ren och efter ritualen tar du en dusch och kan läppja på ett sött te.

Termessos – när Grekland och Turkiet möts

Antalya har många intressanta närliggande städer och vissa av dessa härstammar från antikens Grekland. Termessos är en av dessa med en grandios amfiteater och tempel och monument som omger den. Staden är över 2000 år gammal och ligger i ett naturreservat på en höjd av 1665 meter över havet. Var därför beredd att gå i uppförsbackar – ta med dig bra skor, vattenflaska och lite mat att äta när du kommer upp på toppen. Till Termessos går dagliga utflykter i organiserad form, men du kan även hyra en bil och köra den 32 km långa sträckan som går genom både berg och dalar.

Forsränning

Forsränning i Antalya, kanske du tänker? Ja, detta har blivit ett av de mest populära aktiviteterna för resenärer som vill uppleva lite spänningsfylld atmosfär. Runt omkring i bergen slingar sig floder som bjuder in till både forsränning, kajakpaddling och andra äventyrssporter. För att boka en tur och paddla runt i forsarna, så kan du vända dig till något lokalt företag som anordnar denna typ av äventyrsaktivitet. Novaraft är ett av dessa. Du får då hjälp och ackompanjeras av proffsig personal som ser till att du är i rätta händer.

Bergsbestigning och linbanefärd

Ungefär 618 meter över havet ligger berget Tünektepe. Det kan du bestiga och belönas med en sagolik utsikt över hela Antalya. På toppen finns en restaurang där du kan ladda batterierna. För att ta dig ned igen, kan du åka linbana eller gå, vilket du vill. Att åka linbanan är dock en rolig upplevelse, inte minst för barnen som kan vara ordentligt trötta efter den långa och branta eskapaden.

Se allt i miniatyr på MiniCity

MiniCity är något för både barn och vuxna. Detta är en miniatyrpark där du kan känna dig som Gulliver i lilleputtland. Vad finns då att beskåda i MiniCity? Jo, alla Turkiets viktiga monument och sevärdheter i mindre skala. När du är trött kan du ta ett glas eller äta på flera restauranger i omnejden, eller låta barnen leka på lekplatsen medans du vilar dig. Det finns gott om hotell som ligger nära denna park, eftersom den är mäkta imponerande och uppskattad av turister.