Antalya – en gedigen turistort och full av antika anor likaså. Denna turkiska badort som kombineras med storstad är fullproppad av aktiviteter och sevärdheter från topp till tå. Vi ska lista några av dem som du absolut inte får missa.

Düden vattenfallet

Över 55 meter högt och väl värt ett besök – Düden vattenfallet ligger beläget 13 km sydost om staden Antalya. Vattenfallet letar sig till slut ned till Medelhavet som de flesta andra vattenfall i Turkiet men det finns mycket annat att titta på innan dropparna når sin slutdestination. Bakom fallet ligger det en speciell grotta inbäddad i berget som är intressant att utforska – inte minst på grund av ”önskehålet” där du kan slänga in en önskan som väntar på att bli uppfylld samt den synvinkel av fallet som grottan ger. Till Düden-fallet strömmar dagliga mängder av turister men det är även lokalbefolknings favorittillhåll en varm och solig söndag när man vill svalka av sig i grottan eller känna en skön ”dusch” på huden.

Kaleiçi – charmen med Antalya

Som de flesta andra turkiska städerna som grundades för längesedan, har även Antalya en äldre stadsdel. I detta fallet kallas den Kaleiçi och är som klippt och skuren för lite strosande och upptäckter bakom krökarna. Stadsdelen är full av prång och krokiga gator som rymmer gemytliga kaféer, restauranger och barer. Även shoppingmöjligheterna är utbredda här, med många småbutiker och souvenirshopar där du kan hitta kläder, smycken och annat kul. Se till att bestämma mötesplats om ni skulle komma ifrån varandra. Det är lätt att gå vilse här – det förstår du när du ser utformningen i stil med en labyrint.

Antalyas klocktorn

Ett av Antalyas landmärken och så även ett av Turkiets, är det gamla klocktornet Konaklis som reser sig mästerligt 38 meter upp i luften. Det ligger precis vid entrén till Kaleiçi som är Antalyas gamla stan. Tornet i sig är en sevärdhet men det har också blivit en självklar mötesplats för såväl vilsna turister som lokala invånare. Tornet är intressant eftersom det är det enda kvarstående tornet av de 80 torn som upprättades runt det gamla Antalya för att hålla fiender borta och ta kontroll över vem som vistades i staden. Framme vid tornet kan du gå närmare och se de förhistoriska inskriptionerna som inristats i väggarna.

Karaalioglu Park

Vill du uppleva lite grönska och skuggande träd och palmer, så ska du bege dig till parken och minnesmärket Karaalioglu Park som ligger strax söder om de gamla stadsdelarna i Kaleiçi. Parken har flera fontäner, statyer, utsiktsposter och vackra blomsterarrangemang som får den mest stressige turisten att sätta sig in och insupa atmosfären en smula. Du kan lätt ta dig till parken med spårvagnen eller till fots, vilket de flesta andra gör när man ändå promenerar inne i staden. Härifrån kan du blicka ned mot hamnen, eller få en överblick av teatern, borgmästarhuset och klocktornet som är en annan sevärdhet i Antalya. Ta med dig picknick eller ät en kall glass innan du beger dig nedåt igen.