Är du en av många som har bokat eller funderar på att boka en semesterresa till Turkiet? Då är du inte ensam, för varje år färdas miljoner resenärer till Turkiet och till dess många vackra och historiska orter och städer. Landet är dessutom en nation som är mycket omväxlande i både levnadsstil och vad naturen beträffar. I den här artikeln kan du som Turkiet-resenär ta del av några råd och viktig information som du bör begrunda innan du sätter dig på flygplanet mot Turkiet.

Valuta

I Turkiet betalar du med turkisk lire eller TRY, men det finns också många som accepterar euro och amerikanska dollar som valutor. Dock gör du ändå rätt i att använda dig av den inhemska valutan så mycket som möjligt, eftersom det kan ske misstag i växlingen om du betalar med euro eller USD.

Behöver jag en adapter?

Nej, i Turkiet krävs ingen adapter för att använda de elektroniska enheterna från Europa eller ladda batterierna i din mobiltelefon. Spänningen är på 220 V, vilket är som hemma. Stickkontakterna är samma som de europeiska, det vill säga C och F.

Hur mycket dricks gäller i Turkiet?

I Turkiet är det vanligt att lämna dricks åt personal inom serviceyrken, som taxichaufförer, restaurangpersonal och hotellstäderska etc. Procenten på dricks kan variera men det vanliga är att man lägger 10%. Då har du gjort din plikt och ingen kan klaga.

Kutymer i Turkiet

Turkiet är ett muslimskt land, vilket gör att du kommer att höra böneutrop tämligen ofta när du reser runt. Vill du gå in i någon av de häpnadsväckande och storslagna moskéerna bör detta ske med vördnad och respekt. Täck axlar, knän och armbågar och som kvinna bör du även ha en huvudbonad. Ta alltid av dig skorna innan du går in i moskéns bönerum och undvik att fotografera något innan du har bett om lov först. Ska du fotografera utanför officiella byggnader, bör du alltid fråga först, så att det inte uppkommer konflikter.

Att hyra bil i Turkiet

Många kringresande resenärer väljer att använda det välutbyggda bussnätet som dessutom är billigt, alternativt ta det lite dyrare tåget som ofta har liggvagnar och transporterar dig till de flesta orter i landet. Dock kan man vilja vara lite mer självständig och hyra en bil för att ta sig runt på egen hand. Att hyra bil i Turkiet är vanligt och de stora hyrbilsfirmorna är att lita på. Dock måste du vara beredd på att körstilen skiljer sig åt från det svenska och det förekommer fler olyckor. I annat fall är det faktiskt en del som liknar det svenska körsättet – det är högertrafik som gäller och halvljuset ska vara påslaget hela dagen. Dessutom är det förbjudet att tala i mobiltelefonen. Tänk dock på att det förekommer betaltullar på broar och motorvägar.

Ta en dolmus

Att håva in en taxi eller minibuss är vanligt i Turkiet – dessa kallas för dolmus och är relativt billiga. Se dock alltid till att föraren har slagit på taxametern innan eller kom överens om ett pris innan du sätter dig i bilen. Alla seriösa taxibilar är gula, så undvik svarttaxi eller egendomliga bilar som du inte riktigt är säker på.